Tuesday, February 1, 2011

Bawa pulang rakyat hingga keadaan selamatKUALA LUMPUR, 1 Feb: Gabungan Mahasiswa Islam Malaysia (Gamis) menuntut pihak kerajaan untuk membawa pulang semua rakyat Malaysia yang masih berada di Mesir ke tanah air tanpa bertangguh sehingga keadaan reda bagi mengelakkan perkara tidak diingini berlaku.
Menurut Timbalan Presidennya, Muhammad Zaki Sukery keadaan di Mesir sekarang ini semakin lama semakin tidak terjamin memandangkan ia akan berterusan sehingga Presiden Hosni Mubarak dijatuhkan.

Katanya, rusuhan yang semakin buruk turut melibatkan pertempuran antara tentera dengan rakyat yang berlaku di merata-rata tempat, memungkinkan keselamatan rakyat negara kita terjejas.
Oleh itu, ujarnya sekadar jaminan keselamatan daripada pihak kerajaan tidak memadai kerana apa yang berlaku sekarang boleh menyebabkan tahap keselamatan mereka terdedah kepada pelbagai ancaman pada bila-bila masa.

“Hal ini juga disebabkan oleh rakyat kita di sana berjumlah belasan ribu ramainya, iaitu lebih kurang 11,000 orang,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Tambahan pula, katanya mahasiswa jurusan agama pula tidak diletakkan di bawah tahap perlindungan sewajarnya bahkan wujud di satu-satu tempat, para mahasiswa terpaksa mengambil inisiatif menjaga keselamatan sesama sendiri disebabkan oleh kekurangan pegawai kedutaan.
“Hal ini diburukkan lagi dengan kekacauan yang semakin berleluasa rentetan daripada beberapa laporan media antarabangsa mengatakan ada pihak yang mengambil kesempatan atas keadaan ini untuk melakukan pelbagai jenayah, diburukkan lagi dengan keadaan beribu-ribu banduan terlepas daripada penjara,” ujarnya lagi.

Naib Presiden Bahagian Korporat dan Pengantarabangsaan, Abdul Razak Omar pula berkata, sekatan kepada medium komunikasi termasuk jaringan sosial Facebook dan Twitter telah merencatkan terus perhubungan dengan pihak di sana menyebabkan timbulnya keraguan berhubung status sebenar tahap keselamatan mereka.

Bahkan, katanya bukan setakat medium perhubungan, soal makan minum turut bakal terjejas kesan daripada penutupan gerai-gerai dan ini boleh menyebabkan rakyat Malaysia kekurangan sumber makanan berkualiti seterusnya boleh mendedahkan mereka kepada pelbagai jenis penyakit.
“Oleh itu, dalam keadaan sekarang, sewajarnya pihak kerajaan turut sama membantu menyalurkan sumber pemakanan bagi meringankan bebanan rakyat kita di sana,” katanya.

Justeru, tambahnya dengan rasional mengutamakan keselamatan rakyat dan merujuk juga kepada tema ‘Rakyat Didahulukan’, Gamis menggesa kerajaan untuk membawa pulang mereka yang berada di sana tanpa bertangguh sehingga keadaan di sana pulih seperti sedia kala.

0 comments:

Post a Comment

 

siswaonchat

Disclaimer

This website is not under Universiti Teknologi PETRONAS responsibility.

The materials are provided "as is" and "as available", without warranty of any kind, implied, express or statutory. The UTPdaily team and Univesiti Teknologi PETRONAS shall NOT be liable for any loss or damage caused by the usage of any information or materials obtained from this website.

Categories

UTP Daily Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template

/*VISITORS COUNTER*/ /*RELATED POST AT THE BOTTOM*/ Related Posts with Thumbnails