Tuesday, March 29, 2011

Perak haramkan tarian poco-poco






TARIAN poco-poco menarik perhatian masyarakat kerana dikatakan mampu menyihatkan tubuh badan pengamalnya. - Gambar hiasan


IPOH – Tarian poco-poco yang popular sebagai aktiviti riadah dalam kalangan suri rumah dan penjawat awam ketika menghadiri kursus dan majlis keraian telah diputuskan sebagai haram oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak baru-baru ini.
Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, tarian tersebut diharamkan kerana ia mempunyai unsur kepercayaan agama lain iaitu Kristian selain pemujaan roh.
Katanya, keputusan sebulat suara itu dicapai pada Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak kali ke-186 yang bersidang dari 24 hingga 26 Januari lalu.
“Kajian mendapati tarian yang sering diamalkan di Jamaica itu bercirikan agama Kristian. Oleh itu haram bagi orang Islam mengamalkannya,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam. (Kosmo - 30 Mac)
Continue Reading...

Monday, March 28, 2011

UNIVERSITY TOWNS - by Tun Mahathir

By Tun Dr Mahathir Mohamed (Chancellor of UTP)


1. I had often wondered why university towns like Cambridge and Oxford do not develop in Malaysia after we build universities in places far from the towns.

2. After much study and thinking things over I have concluded that it is because universities, particularly Government universities, build all the shops within the campus and probably operate them as well. The residences for the students and staff are all built by the University.

3. Developers find no opportunity for developing the surrounding land through building shops and residences for staff and students. There will only be university campuses and no university towns.
4. Universities can be catalysts for new growth areas. That was how Cambridge and Oxford towns were founded. With clever planning these university towns can be very attractive and can attract visitors, especially relatives of the students coming to visit them.

5. Maybe those in charge of university funding and development should think about this.


Continue Reading...

Sunday, March 27, 2011

Earth Hour UTP: Meriah, tapi masih ramai belum sedar

Earth Hour acara dunia
60 minit


Earth Hour merupakan kempen bermotifkan selamatkan bumi yang dianjurkan oleh WWF juga dikenali sebagai World Wildlife Fund. Aktiviti kempen ni selalunya diadakan pada setiap hari sabtu pada bulan Mac setiap tahun, pada tarikh ini selalunya lampu akan dipadam selama sejam untuk menghayati tentang perubahan iklim yang amat ketara berlaku pada bumi sekarang ini.

KLCC bergelap semasa Earth Hour
Earth Hour adalah program berunsur kecintaan alam yang pada mulanya dilaksanakan di Australia. Melihat inisiatif mulia ini, program ini mula dilakukan kalau tak silap di 38 negara. Program ini terus berkembang menjadikan peserta negara dunia meningkat kepada 128 negara. Seluruh dunia akan menutup alatan-alatan berkaitan elektrik selama satu jam pada Sabtu terakhir bulan Mac setiap tahun.


Sambutan ini diadakan di seluruh dunia. Gambar di Paris.

UTP turut serta

Pada tahun ini, Earth Hour disambut pada 26 Mac 2011. Tidak ketinggalan, mahasiswa di kampus UTP juga menyambutnya. Program anjuran SRM dengan kerjasama HSE Week 2011 telah diadakan di laluan antara V3 dan V4, bermula tepat jam 8.30 malam. Serentak dengan itu, lilin-lilin yang membentuk angka '60' dinyalakan sebagai simbolik 60 minit untuk Earth Hour.


Sambutan itu juga dimeriahkan lagi dengan persembahan khas Mimes Show daripada Tronoh Teater Shop. Turut menghangatkan sambutan ialah persembahan daripada satu band pelajar UTP, Scavia.

Kurang sambutan

Namun, usaha tungkus lumus mereka yang terlibat untuk menjayakan 'acara dunia' ini mendapat sambutan dingin daripada pelajar UTP sendiri. Sewaktu sambutan diadakan, hanya segelintir pelajar yang menyahut seruan untuk memadamkan lampu selama 60 minit di kolej kediaman masing-masing. Yang bergelap hanyalah di kafe-kafe dan kawasan sekitar sambutan, tapi kelihatan kolej-kolej kediaman masing diterangi dengan cahaya.

"Tidak supportive langsung!", itu luahan dalam kalangan mereka yang berada bersama-sama di laluan v3-v4, apabila melihat begitu banyak bilik-bilik yang masih 'terang bercahaya'. Kata-kata itu terpacul hasil kekecewaan dengan sikap demikian, walaupun mereka telah diseru melalui pembesar suara untuk memadamkan seketika lampu di bilik masing-masing.

Megapa ini terjadi?

Tidak dinafikan, mungkin ramai yang mempunyai alasan dan hal masing-masing pada waktu tersebut, yang menyebabkan mereka tidak turut serta dalam menjayakan misi ini. Tapi, apa yang diminta hanyalah padamkan lampu selama 60 minit. Ya, hanya 1jam daripada 8,760 jam dalam setahun.

"Alah, kalau yer ada assignment pun, pukul 9.30 sempat lagi nak buat. Lagipun ni hujung minggu.", kata seorang urusetia. 

"Aku ni kaki game. Tapi boleh je sama-sama datang sini. Dan aku rasa, kalau tak boleh tinggalkan game pun, main game dalam gelap tak ada masalah rasanya." tambah seorang peserta.

Apabila kami cuba mengajukan bahawa faktor waktu yang dipilih ini adalah peak time, menyebabkan ramai yang tidak dapat meninggalkan tugasan masing-masing sebagai alasan, ini jawapan mereka :-

"Common lah, memang Earth Hour pilih peak time. Kalau buat pukul 2.00 pagi, memang semua tutup lampu sebab dah tidur. Tapi, kalau buat time macam ni, baru boleh ukur kesedaran kita untuk selamatkan bumi", katanya.

Saya Tidak Kisah

Tapi, walau berbagai hujah cuba diberikan, kita harus akui hakikat yang masih ramai pelajar UTP yang mempunyai sifat don't care terhadap apa yang berlaku di sekeliling. Sikap ini bukan baharu, tapi jika dilihat dalam event-event lain pun, sambutan yang diberikan kadang-kadang cukup mendukacitakan. 

Dan bukanlah satu perkara yang pelik jika management UTP sampai terpaksa mewajibkan pelajar untuk menghadiri bagi meramaikan audien, dalam banyak program anjuran universiti. Persoalannya, bilakah perkara sebegini akan berubah? Kita sendiri yang patut menjawabnya kerana perubahan bermula dari diri masing-masing.

Walau bagaimanapun, sekalung tahniah kepada mereka yang menjayakan Earth Hour malam tadi samada secara langsung mahupun tidak langsung. Kepada urusetia, tahniah kerana berjaya mebawa mesej kesedaran ini ke UTP. Diharap tahun depan sambutan ini dapat disambut dengan lebih hangat melalui promosi yang lebih menyeluruh. ---UTP Daily


Bumi ini milik kita, dan KITALAH yang harus menjaganya. 


*credit pictures to Admiralz



Continue Reading...

Friday, March 25, 2011

Celebration on Earth Hour 2011 in UTP Tonight

Earth hour is a program that supports the world’s largest public environmental action that acknowledges our commitments with actions that benefits the planet in the year ahead. This global phenomenon has been previously participated by many other countries in the world. 

As for this year, SRM in collaboration with HSE Week 2011 will organise a celebration on Earth Hour 2011 in UTP. This event will be held on Saturday, March 26 at the pathway between v3 and v4 village at 8.30 - 9.30 pm where a few activities awaits the students there.

The main objective of this program is to show our support towards the worldwide environmental campaign which involves a global phenomenon. By this way, it is hoped to create and increase awareness of UTP students to be more responsible and nurture the love towards our nature and environment. Participating in Earth Hour is a great way to show our genuine care about our future and support this global call to stand up to show our accountability for our future.

Don’t forget to switch off your lights and electrical devices for one hour on Saturday, March 26 and join us at v3/v4 pathway for a simple celebration at 8.30 pm.

1 person has the power to make change..
 But when we all come together, we can change the world..
It starts on March 26 when we turn off our lights for earth hour..
Now imagine what’s gonna happen if we go beyond the hour!
Continue Reading...

Beberapa bangunan mercu tanda sertai kempen Earth Hour malam ini



KUALA LUMPUR: Beberapa bangunan yang menjadi mercu tanda termasuk bangunan pencakar langit, universiti dan pusat beli-belah di sini akan bergelap selama sejam sempena kempen Earth Hour 2011. 

Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Menara Berkembar Petronas, Suria KLCC, stesen minyak, Tenaga Nasional Berhad (TNB), Universiti Putra Malaysia (UPM),Planetarium Negara dan Sunway Pyramid berikrar menyokong kempen itu.
Bagi tujuan itu, mereka akan memadam lampu dari jam 8.30 malam hingga 9.30 malam sebagai simbol keprihatinan masing-masing terhadap isu pemanasan global dan perubahan iklim.
Pengarah Komuniksi Pemasaran PWTC, Fadzilah Said, berkata semua lampu yang tidak penting di bangunan itu termasuk di Menara Dato Onn akan dipadam selama sejam sempena kempen itu.

"Kami akan mencuba sedaya upaya untuk mengurangkan penggunaan lampu walaupun ada acara yang ditetapkan tapi yang pasti lampu di bahagian pentadbiran tidak akan dipasang esok," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Suasana di Canberra ketika 'Earth Hour'
Beliau berkata, sokongan yang diberi itu penting untuk menunjukkan betapa pentingnya bumi diselamatkan daripada mengalami kesan akibat perubahan iklim.

Sementara itu, dalam kenyataannya, Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh berkata, usaha menyelamatkan bumi daripada mengalami perubahan iklim perlu melangkau lebih jauh daripada sekadar memadam lampu selama 60 minit. 
"Jadikan penggunaan tenaga elektrik secara bijak sebagai cara hidup kita. Ia sama mudahnya seperti memadamkan lampu dan peralatan elektrik lain apabila tidak diperlukan dan menetapkan thermostat sistem penyaman udara antara 22 dan 26 darjah Celsius," katanya.

Presiden Young Liberals & Democrats of Asia (YLDA) Hng Chee Wey pula berkata, sokongan sedemikian sepatutnya diberi sepanjang masa, bukan sempena kempen EarthHour sahaja.

Hng, yang juga Timbalan Setiausaha Agung Pemuda Gerakan Kebangsaan, berkata, walaupun langkah memadamkan lampu selama sejam itu merupakan suatu usaha kecil tetapi ia memberi kesan besar kepada seluruh dunia apabila setiap orang memberi kerjasama.

Earth Hour adalah acara tahunan yang mengajak isi rumah serta pemilik syarikat memadamkan lampu serta peralatan elektrik selama sejam untuk memupuk kesedaran orang ramai mengenai isu perubahan iklim dan sebagai simbol betapa pentingnya mengekalkan kelestarian alam sekitar. - BERNAMA
Continue Reading...

Mu'adz buat persembahan di UTP, 26 Mac


Mari bersama-sama kita hayati alunan merdu dan gema suara mesej-mesej murni !!!
JOM !!!!!!
Continue Reading...

Wednesday, March 23, 2011

Mangssa banjir di Perak Utara meningkat

 IPOH, 24 Mac (Bernama) -- Mangsa banjir di Kerian bertambah seramai 19 orang lagi setakat pagi Khamis menjadikan jumlah keseluruhan 359 orang berbanding 340 orang petang semalam.

Mereka adalah dari Kampung Alor Setangguk seramai 168 orang, Batu 37/38 Jalan Keretapi (48), Kampung Parit Haji Abu Hasan Ban (46), Kampung Parit Abu Hasan (31), Batu 40 Bukit Merah (44), Parit Mat Keling (4), Kampung Perlis (2), Kampung Tebuk Pancur (8) dan Kampung Parit Ayer Hitam (8).

Ketua Polis Daerah Kerian, Supt Fauzi Mat Nayan berkata kesemua mangsa ditempatkan di pusat pemindahan seperti di Sekolah Kebangsaan Alor Pongsu, Sekolah Kebangsaan Bukit Merah dan dewan-dewan orang ramai di Alor Pongsu, Batu 38 Parit Abu Hasan dan Batu 40 Bukit Merah.

Kampung-kampung terbabit dinaiki air sedalam 0.5 meter hingga 1 meter ekoran pelepasan air dari empangan Bukit Merah akibat hujan lebat sejak empat hari lalu, katanya.

Beliau berkata jalan raya di Batu 38 Alor Pongsu-Selama turut ditutup kepada kenderaan ringan.

-- BERNAMA
Continue Reading...

Permohonan biasiswa MARA dan JPA

Klik imej untuk besarkan
Continue Reading...

Tuesday, March 22, 2011

PERMOHONAN PROGRAM PENAJAAN PENDIDIKAN PETRONAS UNTUK LEPASAN SPM 2010

    PETRONAS mempelawa pelajar-pelajar lepasan SPM 2010 yang mempunyai rekod akademik yang cemerlang, bakat kepemimpinan di dalam kegiatan ko-kurikulum, sosial dan sukarela, serta memiliki keazaman dan kesungguhan untuk memohon Biasiswa bagi Program Penajaan Pendidikan PETRONAS.
    Sila rujuk di bawah untuk syarat-syarat kelayakan memohon.
    SYARAT MEMOHON
    - Calon-calon mestilah menggunakan keputusan SPM 2010.
    - Calon-calon mestilah warganegara Malaysia.
    - Calon-calon mestilah berumur sekurang-kurangnya 17 tahun dan tidak melebihi 19 tahun pada tahun 2011.
    - Mempunyai ciri-ciri kepimpinan serta aktif di dalam aktiviti ko-kurikulum.

petronas 1 Calon Lepasan SPM 2010, Permohonan Biasiswa PETRONAS Dibuka Esok
petronas 2 Calon Lepasan SPM 2010, Permohonan Biasiswa PETRONAS Dibuka Esok
Klik untuk besarkan gambar
Cara Memohon.

1. Permohonan mestilah dibuat secara dalam talian melalui laman web ini sahaja.

2. Sila baca dengan teliti Panduan Memohon dan Panduan Mengisi Borang. Untuk muat turun, sila klik Panduan Memohon dan Panduan Mengisi Borang di laman Borang Permohonan.

3. Bagi permohonan Penajaan Pendidikan PETRONAS ke Universiti Teknologi PETRONAS (UTP), pemohon dikehendaki mengisi 2 borang :-

i) Kemasukan ke UTP di laman web http://www.utp.edu.my
DAN
ii) Program Penajaan Pendidikan PETRONAS ke UTP di laman ini.

- Sekiranya anda tidak berbuat demikian,permohonan anda tidak akan diproses.
- Unit Penganjuran Pendidikan PETRONAS akan menyemak status permohonan anda ke UTP melalui Unit Kemasukan Pelajar UTP.

4. Bagi permohonan Penajaan Pendidikan PETRONAS ke Universiti Luar Negara / Kampus Cawangan di Malaysia, pemohon dikehendaki mengisi borang di laman ini.

5. Ibu bapa boleh memohon bagi pihak pelajar yang sedang mengikuti kursus Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) atau berada di luar Negara.

6. Pemohon yang berjaya disenaraipendek akan melalui proses peringkat akhir di PETRONAS EduQuest Camp.

MAKLUMAT TAMBAHAN:

1. Pemohon yang disenaraipendek akan dipanggil untuk melalui proses penilaian di PETRONAS EduQuest Camp pada bulan April 2011. Proses pemilihan terakhir akan dibuat selepas PETRONAS EduQuest Camp.

2. Keputusan tawaran penajaan akan dimaklumkan pada bulan Mei 2011.


Permohonan secara dalam talian dibuka mulai 9.00 pagi, 23 Mac 2011.
Tarikh tutup permohonan adalah pada 5.00 petang, 1 April 2011.
UNTUK MEMOHON, SILA KLIK BORANG PERMOHONAN.

Continue Reading...

Permohonan ke UTP 2011 [Undergraduate Program]

Cara Permohonan


  • Permohonan adalah dibuka kepada pelajar lepasan STPM, Matrikulasi, Pre-U dan Diploma (dan yang setaraf dengannya).

  • Permohonan mestilah dibuat secara “on-line” bermula 14 Februari 2011 sehingga 5 April 2011.  Sila muat turun dan fahami >PANDUAN MENGISI BORANG<  untuk memudahkan proses melengkapkan borang permohonan.

  • Setiap permohonan perlu disertakan Yuran Proses sebanyak RM20.00 (Ringgit Malaysia Dua Puluh Sahaja) dan bayaran hendaklah dibuat di kaunter CIMB ke akaun No: 0809-0004124-054 atas nama Universiti Teknologi PETRONAS.  

  • Borang Permohonan “on-line’ yang telah lengkap diisi dan dihantar secara “on-line” hendaklah pula dicetak dan seterusnya dihantar melalui pos atau serahan tangan ke Pejabat Registri, Universiti Teknologi PETRONAS di kaunter pejabat. Borang Permohonan tersebut perlu disertakan dengan dokumen yang berkaitan dan slip pembayaran yuran proses. 

  • Borang Permohonan, dokumen dan sijil-sijil boleh disahkan oleh Pegawai Kerajaan Divisyen 1 / Pesuruhjaya Sumpah / Penghulu / Pengetua Sekolah SAHAJA.

  • Dokumen-dokumen yang perlu disertakan semasa menghantar permohonan:

-
Borang Permohonan Asal (yang telah disahkan).
-Salinan Kad Pengenalan pemohon (yang telah disahkan).
-Salinan Sijil Kelahiran pemohon dan Ibubapa atau penjaga (yang telah disahkan).
-Salinan Keputusan Peperiksaan SPM.

  • Keputusan kelayakan terkini seperti  STPM, Matrikulasi, Pra-U, A-Level, IB, Diploma dan sebagainya atau yang setaraf dengannya.  (Salinan keputusan peperiksaan yang disahkan hendaklah disertakan dari awal semester hingga semester terakhir).

-Salinan sijil-sijil Kokurikulum yang dinyatakan di dalam borang permohonan online (yang telah disahkan).
-Salinan slip CIMB bank yang telah disahkan oleh pihak bank sebagai bukti pembayaran yuran proses.

_________________________________________________________________________________________________

Dokumen-dokumen tersebut hendaklah dimasukkan ke dalam sampul surat bersaiz A4 dan pada penjuru kiri atas sampul hendaklah ditulis maklumat berikut :

i) Nama Pemohon 
ii) No. Kad Pengenalan dan 
iii) Kelayakan Terkini
Contoh : 
MOHD KAMIL
878787-11-1111 
STPM

Dokumen-dokumen tersebut hendaklah dihantar melalui pos atau serahan tangan dan sampai selewat-lewatnya pada 11 April 2011 ke alamat seperti berikut:

Unit Kemasukan
Pejabat Registri
Universiti Teknologi PETRONAS 
Bandar Seri Iskandar 
31750 Tronoh
Perak Darul Redzuan
(u.p: Encik Mohd Zulkarnain Zulkifli)

Keputusan pemilihan adalah muktamad dan segala surat-menyurat tidak akan dipertimbangkan.

Sebarang pertanyaan mengenai permohonan, sila hubungi di talian:

05-368 8406/8153/8407/8156 (Isnin-Jumaat, 9.00 pagi – 4.30 petang)

SELAMAT MAJU JAYA!

Tarikh Tutup Permohonan : 05 April 2011
SILA KLIK LINK DI BAWAH UNTUK MEMBUAT PERMOHONAN
>BORANG PERMOHONAN<


Continue Reading...

Permohonan ke UTP 2011 [Foundation Program]

Cara Permohonan 


  • Permohonan adalah dibuka kepada pelajar lepasan SPM 2010 dan yang setaraf dengannya.

  • Permohonan mestilah dibuat secara "on-line" setelah pengumuman keputusan SPM 2010 sehingga 5 April 2011.  Sila muat turun dan fahami >PANDUAN MENGISI BORANG<  untuk memudahkan proses melengkapkan borang permohonan.

  • Setiap permohonan perlu disertakan Yuran Proses sebanyak RM20.00 (Ringgit Malaysia Dua Puluh Sahaja) dan bayaran hendaklah dibuat di kaunter CIMB ke akaun No: 0809-0004124-054 atas nama Universiti Teknologi PETRONAS.  

  • Borang Permohonan “on-line’ yang telah lengkap diisi dan dihantar secara “on-line” hendaklah pula dicetak dan seterusnya dihantar melalui pos atau serahan tangan ke Pejabat Registri, Universiti Teknologi PETRONAS di kaunter pejabat. Borang Permohonan tersebut perlu disertakan dengan dokumen yang berkaitan dan slip pembayaran yuran proses. 

  • Borang Permohonan, dokumen dan sijil-sijil boleh disahkan oleh Pegawai Kerajaan Divisyen 1 / Pesuruhjaya Sumpah / Penghulu / Pengetua Sekolah SAHAJA.

  • Dokumen-dokumen yang perlu disertakan semasa menghantar permohonan:

    -
Borang Permohonan Asal (yang telah disahkan)
    -
Salinan Kad Pengenalan pemohon (yang telah disahkan)
    -
Salinan Sijil Kelahiran pemohon dan Ibubapa atau penjaga (yang telah disahkan)
    -
Salinan Keputusan Peperiksaan SPM.
    -
Salinan sijil-sijil Kokurikulum yang dinyatakan di dalam borang permohonan online (yang telah disahkan).
    -
Salinan slip CIMB bank yang telah disahkan oleh pihak bank sebagai bukti pembayaran yuran proses.
_________________________________________________________________________________________________

Dokumen-dokumen tersebut hendaklah dimasukkan ke dalam sampul surat bersaiz A4 dan pada penjuru kiri atas sampul hendaklah ditulis maklumat berikut :

i) Nama Pemohon 
ii) No. Kad Pengenalan dan 
iii) Kelayakan Terkini
Contoh : 
MOHD KAMIL
878787-11-1111 
SPM

Dokumen-dokumen tersebut hendaklah dihantar melalui pos atau serahan tangan dan sampai selewat-lewatnya pada 11 April 2011 ke alamat seperti berikut:

Unit Kemasukan
Pejabat Registri
Universiti Teknologi PETRONAS 
Bandar Seri Iskandar 
31750 Tronoh
Perak Darul Redzuan
(u.p: Encik Mohd Zulkarnain Zulkifli)

Keputusan pemilihan adalah muktamad dan segala surat menyurat tidak akan dipertimbangkan.

Sebarang pertanyaan mengenai permohonan, sila hubungi di talian:

05-368 8406/8153/8407/8156 (Isnin-Jumaat, 9.00 pagi – 4.30 petang)

SELAMAT MAJU JAYA!

Tarikh Tutup Permohonan : 05 April 2011
SILA KLIK LINK DI BAWAH UNTUK MEMBUAT PERMOHONAN
>BORANG PERMOHONAN<


Continue Reading...

[Video] Panelis Simposium Kecemerlangan Belia 2011


Simposium Kecemerlangan Belia 2011
26 & 27 Mac 

Undercroft, Universiti Teknologi PETRONAS
Continue Reading...

Monday, March 21, 2011

Keputusan SPM diumum Rabu, 23 Mac

PUTRAJAYA: Majlis Pengumuman Analisis Keputusan Sijil 
Pelajaran Malaysia (SPM) 2010 akan diadakan pada 9 pagi Rabu ini di Aras 6, Blok 
E8, Kementerian Pelajaran di sini.

Menurut satu kenyataan hari ini, calon boleh mendapatkan keputusan mereka daripada sekolah masing-masing selepas 10 pagi hari yang sama. Calon persendirian pula akan dimaklumkan melalui pos, atau mereka boleh menghubungi Jabatan Pelajaran Negeri, tempat mereka mendaftar sebelum ini. 

Kenyataan itu menyebut Kementerian turut memperkenalkan perkhidmatan semakan keputusan SPM melalui mySMS di talian 15888, mulai tahun ini. 


Perkhidmatan itu akan diaktifkan mulai 10 pagi Rabu ini dan ditamatkan pada 
12 tengah malam hari yang sama. -- BERNAMA 




Good Luck to student January 2011 intake.
Continue Reading...

Sunday, March 20, 2011

CLARIFICATION ON INTERNET ISSUE

Assalamualaikum wbt / Selamat Sejahtera,

MPPUTP has noted that the internet coverage for the past few months was bad at most residential college. We have been reporting to the ITMS department in advanced so that they will identify the cause of connection breakdown and take immediate action to fix the problem. Recently we had done a meeting with Tn. Hj. Mohamed Noor Rosli together with Mr Abd Rahim bin Abd Rahmanfrom ITMS department to clarify the root cause of the slow and unstable internet connection in our campus.

From the information that we received, this problem was confronted by most students from certain villages but not the majority of UTP students. Previous weeks, Village 3, 4 and 5 had encountered unstable and slow internet connection for some period of time. Hence, we would advise those who might face the internet problem after this please kindly report to us by mentioning your particulars or directly refer to the ITMS-Help Desk at Management Office beside IRC.

The reasons given by the ITMS department behind the slow and unstable internet connection are:
1.      Online gaming: Due to heavy online gaming by students, the server had to support high upload and download of data causing the server to become slow.
2.      Sharing of data between rooms/blocks/villages: The transfer of data from the stated location requires huge certain amount of bandwidth thus refraining data from travelling outside of UTP server to the world. This causes the connection to be unstable
.
The two reasons mentioned above are clogging the internal networking in UTP and slowing down the internet connection from the Internet Service Provider. Thus, it was decided during the meeting that Online gaming and sharing of data between rooms/blocks/villages will be disabled by this week. Hopefully this will resolve the internet problem.

There will also be a book that is used to record the entire problem regarding the internet and soon after they receive your report, the IT Centre will identify your Port No and enable them to fix the problem. However, you must report as soon as possible when internet problems occur so that the IT Centre can pin point the direct cause. Some students report to us that they got better internet coverage within couple of day from the date of complaint.

Thus, we are highly encouraging students to make a report there. We are trying at our very best in making things easier but this is the only way that MPPUTP can help for this time being.  If you still have the problem after making the report OR the internet connection problem occurs to majority students at your respective village/block, do not hesitate to contact the Welfare Department of MPPUTP.  We’ll definitely do our best to assist you.

Kindly drop your report via SMS (Zakirin 013-4515733 @ Syahidah 0175803811) or email toutp_ithelpdesk@petronas.com.my. Particulars of your problem and your details are important for us to give feedback.

“REACHING COMUNITIES”

Welfare Department,
Student Representative Council 2010/2011
Continue Reading...
 

siswaonchat

Disclaimer

This website is not under Universiti Teknologi PETRONAS responsibility.

The materials are provided "as is" and "as available", without warranty of any kind, implied, express or statutory. The UTPdaily team and Univesiti Teknologi PETRONAS shall NOT be liable for any loss or damage caused by the usage of any information or materials obtained from this website.

Categories

UTP Daily Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template

/*VISITORS COUNTER*/ /*RELATED POST AT THE BOTTOM*/ Related Posts with Thumbnails